MMG Cumartesi SöyleÅŸilerinin 15 Ocak 2011’de düzenlenen ilk programına konuk olan BaÅŸbakanlık E-Devlet Danışma Grubu BaÅŸkanı Dr. A. Ramazan ALTINOK, “E-DönüÅŸüm Türkiye Projesi: Yapılanlar, Yapılamayanlar ve 2015 Projeksiyonu” baÅŸlıklı bir sunum gerçekleÅŸtirdi.
İlk olarak, vatandaşın günlük yaÅŸamında giderek daha sık karşılaÅŸmaya baÅŸladığı e-devlet kavramının hala kapsamlı bir tanıma kavuÅŸmadığını belirten Altınok “ E-Devlet projesi, öncelikli olarak kamu yönetimi reformunun bir alt baÅŸlığıdır. Klasik anlayışta devlet, hikmetinden sual olunmayan, sorgulanmayan bir yapıyı ifade eder. Bu noktada öne çıkan Goverment ve Govermence kavramları, teba mahiyetinde, yalnızca talimatı uygulayan vatandaÅŸ modeliyle, karşılıklı etkileÅŸimin ağırlıkta olduÄŸu ve devletin vatandaÅŸa hizmet sunduÄŸu, vatandaşın ihtiyaçlarına göre yapılandığı iki farklı olgudur ve E-DönüÅŸüm çalışmaları, bunlardan ikincisinin kapsamı dahilindedir.” sözleriyle konuya açıklık getirdi.
Tamamlanan ve yürürlükte olan e-devlet projeleriyle ilgili bilgileri aktaran Altınok, yeni bir “yönetiÅŸim” yaklaşımını beraberinde getiren bu uygulamaların sanıldığı gibi teknik çalışmalardan ibaret olmadığını, çok geniÅŸ alanlarda yankı bulduÄŸunu, zihniyette ve siyasi yapılanmada köklü deÄŸiÅŸiklikleri beraberinde getirecek sonuçlar doÄŸurduÄŸunu belirttiÄŸi bu projelerin BaÅŸbakalanlık E-Devlet Danışma Grubu BaÅŸkanlığı’nca yürütüldüÄŸünü, fakat daha geniÅŸ çaplı bir organizasyona ve teÅŸkilat yapısına gerek duyulduÄŸunu belirtti.
E-Devlet uygulamalarında ilk 10 arasında yer alan ülkelerde bu yapılanmanın nasıl saÄŸlandığına dair örnekler veren Altınok sözlerine ÅŸöyle devam etti: “ BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin yayınladığı e-devlet indeksinde ilk 10’a giren ülkelere baktığınızda iki ortak özellik görüyorsunuz. Biri, hepsinin Anglo-Sakson kökenli oluÅŸu. Dolayısıyla devlet algısında da farklılıklar var. Mesela kamu yönetiminde performans ölçümü buralarda önemli bir kriter teÅŸkil ediyor. DiÄŸer özellik ise, e-devlet koordinasyon kurulu doÄŸrudan CumhurbaÅŸkanına baÄŸlı. Ve CumhurbaÅŸkanı, son on yıldır, hiç aksatmadan e-devlet danışma grubunun toplantılarına baÅŸkanlık ederek projeleri ilk ağızdan öÄŸreniyor. Dolayısıyla siyasi yapılanmada da köklü deÄŸiÅŸiklikleri beraberinde getirmesi bakımından büyük öneme sahip olan e-devlet dönüÅŸümüne en üst siyasi makam tarafından öncülük edilmesi verimli sonuçlar doÄŸuruyor.”
Dr. A. Ramazan Altınok, mevzuat ve yapılanma konusunda telafi edilmesi gereken eksikliklerin yanı sıra, e-devlet projeleri kapsamında yaÅŸanan dönüÅŸüme mevcut siyasi teÅŸkilatın ve kurumların da direnç gösterdiÄŸine iÅŸaret etti. Hayata geçirilecek bir projenin, yüzlerce çalışanıyla faaliyet gösteren bir müdürlüÄŸün, hatta bakanlığın bile “3,5 inçlik bir harddiske sığdırılması” anlamına gelebileceÄŸini belirten Altınok, e-devlet dönüÅŸüm sürecinde karşılaşılan en ciddi sorunun bu deÄŸiÅŸime kurumlar tarafından gösterilen direnç olduÄŸunu söyledi.
Kaynak:
http://web1.mmg.org.tr/?/etkinliklerimiz/106